Procés FSCat2012
Invitació a fer propostes (per distribuir) en PDF
El procés del Fòrum Social Català (FSCat) del 2012
Proposta aprovada a l’assemblea del FSCat del 28 gener:
1. UN NOU FORMAT: el procés FSCat 2012
El Fòrum Social Català (FSCat) ha estat una trobada bianual, realitzada el 2008 i el 2010, sorgida en el marc del Fòrum Social Mundial, que n’és el referent internacional. En les dues edicions anteriors el FSCat reuní desenes de grups i col·lectius per compartir el que estaven fent, de cara a establir contactes i potenciar xarxes per “comprendre les causes i conseqüències de la crisi i construir alternatives sostenibles i des de la base” amb una clara posició “Contra la seva crisi, les nostres solucions. Combatem la crisi canviant el sistema!”
Aquest 2012, en plena crisi global i sistèmica, amb les revolucions àrabs i amb l’eclosió del 15-M i la seva internacionalització, convoquem a un procés especial del FSCat amb una estructura diferent a la dels anys anteriors.
El calendari d’activitats del FSCat 2012 comença el dia 28 de gener amb una assemblea a les 11h del matí – on presentar aquest procés- i amb una gran manifestació que acabarà amb la lectura del manifest que convidarà la ciutadania a elaborar i fer propostes alternatives a les del capitalisme neoliberal del Fòrum Econòmic de Davos que s’estarà celebrant les mateixes dates.
A continuació, el Fòrum Social Català, durant tres mesos, promourà i acollirà tallers i assemblees en un procés de posada en comú de propostes de transformació social. Convidem tota la ciutadania i les organitzacions a expressar, compartir i aplicar propostes de canvi: PASSEM DE LA INDIGNACIÓ A L’ACCIÓ!
Aquest procés acabarà en una assemblea de l’FSCAT, el 5 i 6 de maig 2012, en que es decidirà com continuar el procés a la vista de les propostes recollides.
Aquesta edició del Fòrum Social Català vol per tant afavorir l’articulació de respostes i pràctiques mobilitzadores a l’actual sistema, construïdes conjuntament a Catalunya entre els moviments i grups socials, així com per la ciutadania conscient en general. Vol complementar la resistència i la indignació amb la proposta i l’acció.
Es per això que el Fòrum Social Català vol donar un enfocament propositiu a l’alçada dels grans reptes que vivim i vol generar respostes per acabar amb la dictadura del sistema financer que atempta contra tota mena de drets de la ciutadania i dels pobles, i això tant localment, com també globalment.
2. CALENDARI
Procés FSCat 2012: entre gener i maig 2012
A partir del 17 de gener |
Adhesions al FSCat (enllaç a FSCat) |
web |
28 gener 11h |
Assemblea del FSCat: Repensant els moviments socials. Llançament del procés FSCat 2012. |
ÀgoraCat |
17h |
Mobilització conjunta a Barcelona sota el lema: “No a la dictadura financera. Aturem les retallades” que acabarà amb una crida convidant a participar en el procés del FSCat. |
Plaça Catalunya Barcelona |
Del 29 de gener al 23 de març |
Presentació de “Propostes per fer possible un altre món” mitjançant un formulari e-mail o web (enllaç a FSCat)(vegis al final), on poder plasmar de forma clara els objectius i la resposta al problema tractat. |
Web |
Simultàniament, per facilitar la participació es realitzaran Tallers de Propostes, si cal emmarcats en diferents eixos principals, per anar generant, compartint i millorant les propostes.Les activitats es faran en diferents indrets i també per internet. Cada col·lectiu que ho desitgi pot convocar tallers de propostes – nom, dia, lloc.. -i es publicaran al web. |
Acordar espais |
|
28, 30… de gener |
Sessions sobre com fer Tallers de Propostes
|
ÀgoraCat (?) |
23 de març |
Termini per presentar propostes (formulari mail o web) |
web |
24 de març |
Sessió de Metodologia sobre les Assemblees de Propostes |
Acordar espai |
Del 25 de marc
al 4 de maig |
Els participants es reuniran en assemblees, emmarcades en els diferents eixos que sorgeixin, per anar presentant i prioritzant les propostes presentades.Les activitats es faran en diferents indrets i també per internet.Aquestes setmanes es convocaran assemblees sobre cadascun dels eixos temàtics, per compartir les propostes presentades, segons els tipus i àmbit de les propostes. L’assemblea de cada eix temàtic la coordinarà el conjunt d’entitats més interessades i acorden/publiquen dia, llocs i horaris de l’assemblea. (no sols a Barcelona) |
Acordar espais6 |
5 i 6 de maig |
Assemblea general del FSCat 2012 per posar en comú les propostes amb més suport i fer el llançament de les diferents iniciatives i accions; Decisió de com continuar el procés.Concreció / suport a possibles accions pels dies d’acció global del 12 i el 15 de maig. |
Acordar espai |
3. METODOLOGIA
3.1. EIXOS TEMÀTICS DE REFERÈNCIA
Una primera proposta d’eixos, a mode orientatiu, que podran articular els tallers i les assemblees seran:
-
Drets ecològics: sobirania alimentaria, drets mediambientals, models energètics, us de l’aigua …
-
Drets polítics: democràcia participativa, radical, real… llibertats civils, democràcia representativa/sistema electoral, models organitzatius ciutadans, dret a la informació, dret autodeterminació…
-
Drets econòmics: democràcia econòmica, economia productiva sostenible vs economia especulativa, lluita contra el frau fiscal i contra els paradisos fiscals, fiscalitat estatal i internacional, banca publica, models productius, deute i auditoria,..
-
Drets socials: serveis i prestacions públiques / privatitzacions, gènere, patriarcat, drets culturals, drets laborals, habitatge, prestacions socials, rendes de ciutadania, drets de les persones migrades…
-
Drets culturals: comunicació, educació, recerca, produccions culturals, internet…
-
Cultura de pau: antimilitarisme, alternatives de defensa noviolenta, noviolència activa, no cooperació, desobediència civil…
-
Altres eixos que es generin en funció de propostes
Els eixos definitius es constituiran a partir del pes de les propostes concretes presentades sobre els diferents temes.
3.2. TIPUS DE PROPOSTES
sobre els diferents eixos i per a diferents àmbits (del local al global)
-
Propostes de vida alternativacol·lectiva (autogestionada)
-
Propostes de denúncia i resistència
-
Propostes de canvi de regles de joc (lleis, institucions,…)
-
Propostes de models alternatius al sistema (el més globals possibles)
-
Propostes d’accions comunes transformadores*
3.3. DINÀMIQUES
3.3.1. Dinamització, deliberació, suport i priorització
-
Als tallers es facilitarà la generació, la concreció i la formulació de les propostes, i també, quan sigui el cas, la possible lliure articulació entre elles. (Vg. Sessions de Com fer Tallers de Propostes)
-
A les assemblees es presentaran i es prioritzaran les propostes seguint uns formats i amb un temps aconsellats, en funció del nombre, dels tipus i d’àmbits de les propostes a tractar. Les propostes es podran prioritzar i comentar al web prèviament a cada assemblea, per facilitar el seu funcionament i la participació d’aquells que no puguin assistir-hi. (Vg. Sessions de Metodologia de les Assemblees de Propostes).
-
Les propostes es presentaran en l’assemblea de cada eix temàtic per polir-les, per establir sinergies, per complementar-les.. i per veure el grau de consens o de prioritat que obtenen per dur-les a terme.
-
Les propostes amb més suport, amb més prioritat, es presentaran a l’assemblea general final per ser recolzades i/o realitzades per totes les persones o organitzacions integrants del procés que ho desitgin.
-
En tot el procés, es tracta d’experimentar amb metodologies i eines provades la superació dels formats convencionals de participació presencial i a distància. Volem experimentar mètodes que permetin agilitar els processos i les reunions, de cara a concretar propostes i visualitzar graus de consens i prioritats.
3.3.2. Comissions del procés
Per facilitar el procés d’auto-organització cal comptar amb les següents comissions (amb un parell de facilitadors clars a triar en cadascuna) i amb un sistema de coordinació inter comissions:
Comissió de Metodologies, Dinamització i temàtica: preparar les dinàmiques i formar els dinamitzadors per fer els Tallers i les Assemblees, presencials i per internet. En funció de les tipus i sobretot dels temes de les propostes rebudes, articular les diferents assemblees, cercant entitats responsables de convocar-les.
Comissió de Logística, finançament i Calendari: en funció de les demandes i ofertes d’espais, articular el calendari, per evitar si és possible superposicions, i adequar els espais amb l’equipament necessari. Fer pressupost a partir de demandes de les altres comissions, aconseguir fer efectives les contribucions de les entitats, persones inscrites i donacions (web), gestionar els recursos i informar dels comptes.
Comissió de Comunicació i de participació a distància: disposar els mitjans per facilitar la participació a distància en el procés i en les seves activitats (formularis web, deliberació/priorització web, streaming tallers i assemblees..) Promoure el procés i les seves activitats, tot convidant les entitat adherides i les persones inscrites a fer i articular propostes, mitjançat llista correu, web, facebook, twitter… i mitjans de comunicació, especialment els propers
4. ESPAIS
Les activitats es faran en sales polivalents / diàfanes on reunir els tallers i les assemblees per afavorir una participació activa i evitar l’estructura de conferència que genera la sensació d’espectadors. Per acollir les diferents activitats, i en funció del nombre d’adhesions i d’inscripcions, calen sales petites, mitjanes i grans, ofertes per entitats i organitzacions. Aniria bé que les organitzacions aportin espais per acollir activitats:
Entre 10 i 20 sales per a unes 20-50 persones (pels tallers)
Entre 6 i 9 sales per a 100-200 persones (per assemblees d’eixos)
Una sala per a unes 1000 persones (per assemblea general final)
També es poden realitzar algunes de les activitats en l’espai públic.
Com participar en el procés FSCat 2012
Abans del 23 de març:
- Adherir-se com entitat o/i inscriure’s com a persona
- Col·laborar econòmicament en les despeses del procés del FSCat
- Presentar propostes i prendre part en els tallers
Entre el 25 de març i el 4 de maig:
- Prendre part en les assemblees de presentació, millora i suport de propostes de
El 5 i 6 de maig:
5. Participar en Assemblea final
Aquest mateix procés es pot fer, mitjançant la xarxa, de forma simultània i coordinada en les poblacions que ho proposin.
Vols participar?
Hi ha moltes maneres de participar al FSCat, per això convidem a persones i col·lectius a participar en la que més els interessi. Les tasques que estan obertes ara mateix són:
Suport: si sou d’un col·lectiu o organització sumeu-vos al procés fent públic la vostra adhesió per mostrar la implicació.
Inscripció: per estar al corrent de tot el procés i per prendre-hi part cal inscriure’s individualment.
Difusió: Participa a les campanyes de difusió, rebràs el material de difusió perquè puguis ajudar a arribar més lluny. Divulga el procés del FSCat per internet, els media, al carrer…
Organització: Col·labora en l’organització dels esdeveniments que estem preparant, tant a Barcelona com portant-los a d’altres poblacions:
-
acollir els participants (i formació per participar al procés)
-
dinamitzar de tallers i assemblees
-
redactar conclusions en directe i publicar les actes al web
-
retransmetre per streaming
-
coordinar la logística (espais, instal·lacions – so, pc, projector, internet..)
Programació: Saps programar o administrar webs? Ajuda’ns a millorar les eines de treball per a que siguin més àgils i ofereixin millors possibilitats. Ajuda a administrar i publicar els continguts al web, facebook…
Presentació de propostes: Aporta una proposta que tens en ment, ja elaborada o posada en pràctica de manera que puguis contrastar-la o reforçar-les de cara a poder-la convertir en projecte.
Finançar l’autonomia del procés:Fer aportacions com a organització o/i individu (mira al web FSCat quotes recomanades segons tipus d’organització)
Tenim clar l’objectiu: fer possible un altre món
Procés del Fòrum Social Català 2012
Formulari de presentació de Propostes per fer possible un altre món
Nom de la proposta Títol breu, clar i atractiu |
Qui fa la proposta Nom de la persona o col·lectiu que presenta la proposta |
Correu-e de contacte |
Web / blog / facebook… de referència |
Què es proposa Descripció de la proposta |
Perquè cal, què vol resoldre, què espera aconseguir, a qui va adreçada… |
En quin eix temàtic principal s’hi inscriu (a títol orientatiu) (desplegable llista d’eixos)
|
Tipus de proposta (desplegable)
|
Com es pot portar a terme la proposta (mitjans, estratègies,…) |
Tipus de mitjans per implantar la proposta
|
Quin tipus d’organitzacions poden implicar-s’hi (o amb quines organitzacions voleu / acordeu tirar-la endavant) |
En quin àmbit es vol aplicar: (desplegable)
|
Com pot participar la ciutadania |
Quan temps necessita, en quin moment s’ha de llançar |
Comentaris / Suggeriments |
(* les propostes d’accions comunes que siguin d’àmbit global, qui vulgui les podrà presentar simultàniament a la consulta internacional ja en marxa del’ACT!)
Pingback: amores y desencuentros un 28 de enero « no me represento